Jupiter og Venus omringer halvmånen

Februar 2023: Lige nu har du en enestående mulighed for at se Solsystemets største planet Jupiter mødes med Venus og Månen på aftenhimlen. Det hele kan ses med det blotte øje – men med en almindelig kikkert kan du se fascinerende detaljer.

Om begivenheden

To dage efter nymåne kan du se Solsystemets største planet, Jupiter, og den varmeste planet, Venus, stå side om side med den ultratynde halvmåne. De tre himmellegemer møder hinanden på aftenhimlen efter solnedgang, hvorefter de i samlet flok bevæger sig ned mod horisonten.

Fordi Månen er så tidligt i sin tiltagende fase, har du også mulighed for at se “jordskin“. Her vil sollys reflekteret fra Jorden oplyse den mørke side af Månen, så du kan få en særlig fornemmelse af himmellegemets tredimensionelle form.

Ligesom Månen har Venus faser. I en almindelig kikkert kan du se, at planeten ikke fremstår kuglerund, men kun er delvist oplyst af Solen.

Du kan også rette kikkerten mod Jupiter og se planetens største måner kredse ved dens side.

Guide til begivenheden

©

Sådan gør du

Om aftenen den 22. februar skal du finde et sted med frit udsyn til horisonten i vest-sydvestlig retning. Når Solen går ned, vil lyset fra Månen, Venus og Jupiter træde klart frem.

Månen befinder sig i midten med Jupiter lidt over og Venus mod højre. Alle tre kan ses med det blotte øje, og jo tættere de kommer på horisonten, jo større vil de se ud – en optisk illusion.

Med en almindelig kikkert kan du se Venus’ dag- og natside, Jupiters måner og detaljer på Månens overflade. Støt kikkerten mod noget fast, fx et stativ eller et træ.