Kig op: 100.000 stjerner glitrer i flok

Lige nu har du mulighed for at se nogle af universets ældste stjerner – samlet i en gigantisk, glitrende kugle. Vi viser dig vej til det smukke syn.

Kuglehoben Messier 15 indeholder over 100.000 stjerner, der er næsten lige så gamle som universet.

© NASA

Kuglehobe er blandt de smukkeste fænomener på stjernehimlen. De består hver især af mange – ofte flere tusind – stjerner, som blev dannet i samme gassky og siden har holdt tæt sammen takket være deres indbyrdes tyngdetiltrækning.

Kuglehoben Messier 15 står netop nu højt på himlen, og du har derfor gode chancer for at se den.

Med en alder på omkring 13,2 milliarder år er den en af de ældste kuglehobe i universet. Den er også blandt de mest tætpakkede. Messier 15’s kerne indeholder hele 30.000 stjerner inden for blot 22 lysår – en kort afstand astronomisk set. Ingen andre steder i vores galakse – bortset fra i galaksens centrum – findes en så tæt mængde af stjerner.

Derudover indeholder hoben en række interessante objekter, blandt andet resterne af en supernova samt et sort hul, der er 4000 gange tungere end Solen.

Gasskyer føder stjernehobe

Når stjerner fødes, sker det i gigantiske gasskyer, hvor mange stjerner ofte dannes på omtrent samme tid. Derfor placerer de sig tit i grupper.

© Shutterstock

1. Enorm sky danner stjerner

Stjernerne dannes i den samme molekylære sky af gas og støv med en masse flere tusind gange større end Solens.

© Shutterstock

2. Stjerner holder fast i hinanden

Når gassen er opvarmet og blæser væk, holder de fleste af stjernerne stadig sammen på grund af tyngdekraften.

© Shutterstock

3. Tunge hobe lever i milliarder af år

Nogle af hobene har en masse, der er stor nok til, at tyngdekraften kan holde dem sammen i mange tusind millioner år.

© Shutterstock

4. Lette hobe falder fra hinanden

Men i de fleste tilfælde er massen så lille, at stjernerne allerede vil glide væk fra hinanden i løbet af få millioner år.

GUIDE TIL FÆNOMENET

© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvornår?

Du ser bedst Messier 15 i dagene omkring nymåne den 16. august. Kl. 1 finder du kuglehoben halvt oppe på himlen mod syd – mellem stjernebillederne Pegasus og Delfinen.

Hvor?

Kig mod øst-sydøst, og find Pegasus’ klare firkant. Fra firkantens højre hjørne løber en gren af stjerner, som ender i en rødlig stjerne. Lidt længere til højre er Messier 15.

Hvordan?

Brug en almindelig kikkert, og støt den mod et stativ eller et træ. Med Pegasus’ rødlige stjerne i den nederste venstre del af kikkertens synsfelt kan du nemt se Messier 15.