Kig op: Himlens syv søstre lyser blåt

Plejadernes syv blå stjerner satte gang i vores forfædres fantasi – og lige nu kan du se dem med dine egne øjne. Vi viser dig vej til det smukke fænomen.

Plejaderna

Stjernehoben Plejaderne bevæger sig igennem en blå sky af gas.

© Shutterstock

Stjernehoben Plejaderne har inspireret til myter hos mange folkefærd, bl.a. mayaerne og perserne. I oldtidens Grækenland for knap 3000 år siden gav Plejaderne ophav til myten om syv søstre af samme navn. De blev ifølge myten forvandlet til stjerner af Zeus for at trøste deres far, Atlas, som var blevet tvunget til at bære himlen på sine skuldre.

I virkeligheden er Plejaderne en såkaldt stjernehob, der ud over de syv kendte stjerner indeholder over 1000 stjerner.

Ligesom i andre stjernehobe blev alle Plejadernes stjerner dannet i den samme gassky – det skete for ca. 115 millioner år siden. Den oprindelige gassky er siden forsvundet, men stjernerne har bevæget sig ind i en ny sky, der ses som en blålig tåge rundt om stjernerne.

Plejadernes syv søstre er synlige om efteråret og vinteren og kan let ses med det blotte øje.

GUIDE TIL FÆNOMENET

Plejaderne
© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvor og hvornår?

Plejaderne kan ses hele måneden, men er klarest natten efter den 15. september, hvor Månens lys ikke forstyrrer. Klokken et står stjernehoben ca. 30 grader over horisonten mod øst.

Hvordan?

Plejadernes syv søstre er synlige med det blotte øje, men de er tydeligere, hvis du bruger en almindelig kikkert. Sæt eventuelt kikkerten på et stativ, eller støt den mod en gren.

Vil du fotografere stjernehoben og dens gassky, skal du bruge et langt teleobjektiv, en lang eksponering og motormontering, så kameraet kan følge hobens bevægelse over himlen.