Kig op: Jomfruen gemmer på to gigantiske æg

To brændvarme æg – hver især mindst syv gange tungere end Solen. De gemmer sig i stjernebilledet Jomfruen, og du kan se dem i aften, hvis du følger denne guide.

Spica Jomfruen
© Pablo Carlos Budassi

Foråret er det bedste tidspunkt at kigge nærmere på stjernebilledet Jomfruen og dets klareste – og måske mest fascinerende – stjerne Spica.

Den blændende stjerne består i virkeligheden af to stjerner, som kredser tæt om hinanden. Stjernerne er begge blålige, meget varme og relativt store, da de er henholdsvis syv og ti gange tungere end Solen.

Spica-systemet indeholder muligvis flere mindre stjerner, men det er ikke muligt at afgøre med de nuværende teleskoper.

Spicas to stjerner er ikke runde som Solen, men i stedet ægformede. Årsagen er, at de kredser meget tæt og dermed trækker hinanden ud i en aflang form med spidserne pegende mod deres makker. Stjernerne er kun fire dage om at nå en gang rundt om hinanden.

GUIDE TIL FÆNOMENET

Spica Jomfruen

Kl. 23 finder du Spica ca. 20 grader over den sydlige horisont.

© Jesper Grønne

Sådan gør du

Spica er synlig på himlen hele maj. Du har gode muligheder for at se den omkring kl. 23, hvor den står relativt højt på himlen – ca. 20 grader over horisonten i sydlig retning.

Spica lyser kraftigt og kan nemt ses med det blotte øje. Du vil dog ikke være i stand til at skelne Spicas enkelte stjerner. De kredser så tæt, at selv forskerne har svært ved at skelne dem.

I en kikkert eller et teleskop vil du se Spicas blå lys, som funkler gennem atmosfærens luftlag. Lidt over og til højre for Spica vil du i et teleskop kunne finde nogle af Jomfruens galakser.