Kig op: Kosmisk kugle glitrer med 100.000 stjerner

100.000 ældgamle stjerner tæt samlet i en enorm glitrende kugle. Det smukke fænomen er lige nu synligt på nattehimlen – og vi viser dig, hvor du skal kigge hen.

Messier 10
© NASA

Om foråret og sommeren står den smukke stjernehob Messier 10 højt på nattehimlen, og du har derfor optimale muligheder for at få et glimt af dens omkring 100.000 tætpakkede stjerner. Messier 10 er en såkaldt kuglehob, dvs. en kugleformet samling af stjerner, som blev dannet i den samme stjernetåge og er blevet sammen lige siden.

De fleste kuglehobe blev dannet tidligt i Mælkevejens historie, og stjernerne i dem er derfor typisk over 11 milliarder år gamle. Men det er ikke tilfældet med alle stjernerne i Messier 10.

I kuglehobens midte findes der mange relativt unge stjerner på under fem milliarder år. De er muligvis dannet ved, at to gamle stjerner er kollideret. De unge stjerner kan genkendes på deres blålige farve, mens de gamle er mere gullige.

GUIDE TIL FÆNOMENET

Messier 10 stjernehob
© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvor og hvornår?

Du kan på mange sommernætter se kuglehoben Messier 10 i en kikkert. Du kan bl.a. finde den ved nymåne den 18. juni, hvor den står 25 grader over den sydlige horisont klokken et.

Hvordan?

Støt din kikkert mod et træ, et stativ eller lignende. Afsøg området ved at bevæge kikkerten roligt vandret frem og tilbage i forskellige højder, indtil stjernehoben dukker op.

Du skal kigge efter en stor, lidt diffus lyskilde. Hvis du kan se to diffuse lysprikker tæt på hinanden i næsten samme højde, så er den lidt svagere til højre en anden kuglehob, Messier 12.