Kig op: Solen er mindre end normalt

Lige nu ser Solen mindre ud end normalt. Find ud af hvorfor, og hvordan du bedst får øje på det kosmiske fænomen.

Aphelium – Solen er længere væk end normalt.

På den nordlige halvkugle er Solen længere væk om sommeren, end den er om vinteren.

© Shutterstock

I begyndelsen af juli indtræffer det tidspunkt på året, hvor Jorden er længst fra Solen i sin bane, nemlig det såkaldte aphelium. Afstanden er i øjeblikket omkring 152 millioner kilometer, og det er fem millioner mere end i januar, hvor Jorden var tættest på Solen ved det såkaldte perihelium.

Grundet den store afstand fylder Solen mindre end normalt på himlen. Størrelsesforskellen er kun på nogle få procent, og du kan derfor ikke se den med det blotte øje. På billeder af Solen fra henholdsvis januar og juli står forskellen dog klarere frem.

Trods den ekstra afstand føles Solen varmere i juli end i januar. Det skyldes, at Jordens tiltede akse lige nu drejer den nordlige halvkugle i retning mod Solen. Dermed kommer Solen højere op på himlen, og mere af dens varme kommer ned til os.

Aphelium – Solen er længere væk end normalt.
© Shutterstock & Ken Ikeda

Jordens bane er ikke rund

SÅDAN GØR DU

Aphelium – Solen er længere væk end normalt.

Solen i juli (til højre) ser en lille smule mindre end ud end Solen i januar (til venstre).

© Afdumitriu
  • Aphelium indtræffer i år den 6. juli omkring solnedgang. Det bedste sted at se Solen på netop dette tidspunkt er ved en kyst, der vender mod en vestlig til nordlig retning.

  • Når Solen når ned til horisonten, er dens lys ikke så intenst, som det er i løbet af dagen, men du bør alligevel ikke kigge på den længere tid ad gangen af hensyn til dine øjne.

  • Hvis du er heldig, vil du kunne se et grønt glimt, når Solen forsvinder bag ved horisonten. Fænomenet skyldes atmosfæriske forvrængninger af dagens allersidste solstråler.