Shutterstock
Stjernehimlen Nordstjernen

Nordstjernen: Se stjernehimlens omdrejningspunkt i nat

Den er nattehimlens centrum og har hjulpet sømænd gennem tusinder af år. Nordstjernen er en af de mest ikoniske stjerner – og du kan nemt spotte den selv. Læs hvordan her.

Stjernen Polaris, der også kaldes Nordstjernen, er let at få øje på i vinterens mørke. Stjernen har fået sit navn, fordi den ligger meget nær himlens nordpol – punktet lodret over Jordens geografiske nordpol – og derfor altid er placeret i nordlig retning.

I øjeblikket ligger Polaris ca. trekvart grad fra himlens nordpol, men den bevæger sig langsomt nærmere, og omkring år 2100 vil den befinde sig blot en halv grad fra nordpolen.

Stjernehimlen Nordstjernen

I løbet af natten roterer hele stjernehimlen rundt med Polaris som omdrejningspunkt.

© Shutterstock

Stjernen vil herefter bevæge sig væk fra nordpolen igen – eller sådan ser det ud. Faktisk er det himlens nordpol, der flytter sig, fordi Jordens rotationsakse drejer sig en smule.

Polaris er en såkaldt gul superkæmpe, der har en masse på 5,4 gange Solens, men om nogle få tusind år forvandler den sig til en enorm rød superkæmpe.

GUIDE TIL FÆNOMENET

Nordstjernen Polaris
© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvor og hvornår?

Året rundt og på alle tider af natten finder du Polaris i retningen nord, i en højde på himlen, der svarer til den nordlige breddegrad, du observerer fra. Fra København er det omkring 55 grader.

Hvordan?

Du kan finde nord, hvis du har et kompas, eller med kompasset i en mobiltelefon. Lidt over halvt oppe på himlen ser du tydeligt en ret klar stjerne – du vil sjældent være i tvivl, når du ser den.

Du kan også finde Polaris vha. Karls­­­­vog­­nen. Træk en linje mellem de to stjerner yderst i “vognkassen”, og forlæng den fire gange længden mel­­­lem de to stjerner i nordlig retning – dér er Polaris.