Se en rumstation fra dit eget hjem

Et forskningslaboratorium i rummet – det lyder som noget fjernt, men faktisk kan du se sådan et gennem dit eget vindue. Den Internationale Rumstation passerer nemlig jævnligt forbi over dig – og du kan nemt spotte den, hvis du følger denne guide.

Stjernehimlen, ISS

ISS viser sig på himlen som en klart lysende prik, der bevæger sig hurtigt over himlen.

Om ISS

Den Internationale Rumstation, ISS, er med en længde på 109 meter og en vægt på 420 tons det største menneskeskabte objekt i rummet. Størrelsen betød, at den var for tung til at sende op i ét stykke. I stedet blev stationens enkelte moduler sendt op hver for sig – det første i 1998 – og derefter samlet i rummet.

Den fungerer primært som et forskningslaboratorium og har været bemandet siden år 2000 – typisk af seks-syv astronauter ad gangen.

Stjernehimlen, astronaut, ISS
©

ISS er konstant i frit fald

Astronauter på rumstationen ISS er vægtløse, men falder hele tiden nedad.

Jordens tyngdefelt trækker hele tiden rumstationen og alt i den ned mod Jorden.

Rumstationen og alt i den bevæger sig samtidig fremad med stor hastighed.

Den kombinerede effekt af de to kræfter er et cirkelformet fald, som aldrig rammer Jorden.

ISS kredser mere end 400 kilometer over dit hoved. Alligevel kan du nemt få øje på den. Når den passerer, er den nemlig et af de klareste objekter på nattehimlen. Den kan tilmed ses fra byer, som er plaget af lysforurening. Det kraftige lys skyldes, at stationens blanke overflade reflekterer Solens lys.

Du kan typisk se ISS på himlen mindst en gang om måneden, og nogle gange dukker den op flere nætter i træk. Den bevæger sig med næsten 28.000 kilometer i timen, så du kan tydeligt se dens bevægelse hen over himlen. Den store fart be- tyder, at ISS farer 16 gange rundt om Jorden på et døgn, og du kan være heldig at se den to gange på én nat.

Guide til ISS

På NASA’s hjemmeside kan du se, hvor og hvornår ISS er synlig.

©

Sådan gør du

På hjemmesiden spotthestation.nasa.gov kan du se, hvornår ISS passerer dig. Nogle steder i Nordeuropa er den synlig sidst i april, og ellers dukker den op flere gange i maj.

ISS kan ses fra alle steder på Jorden, som ligger mellem 63 grader nordlig og sydlig bredde. Befinder du dig længere nord- eller sydpå, vil ISS gemme sig tæt på eller under horisonten.

Hvis du vil tage billeder af ISS, skal du bruge et stativ. Sæt kameraets lukkertid på 4-5 minutter, og brug en manuel indstilling med lav ISO og nedblænding for ikke at overbelyse billedet.