NASA/ESA

Sjælden kuglehob stråler på himlen

Januar 2023: Den er over otte milliarder år gammel, men den holder sig godt. Stjernehoben Messier 3' glitrende masse af stjerner er et af de smukkeste syn på nattehimlen.

OM STJERNEHOBEN

Lige nu viser en af de klareste stjernehobe i Mælkevejen sig på himlen, nemlig kuglehoben Messier 3.

Sammen med de øvrige kuglehobe blev den dannet i galaksernes ungdom, dengang der var store mængder brintgas til stede i universet. I takt med at brinten i Mælkevejen blev opbrugt, stoppede dannelsen af kuglehobene også.

Sidenhen har de fleste udviklet sig til flade spiralgalakser, og vi kender kun til omkring 250 kuglehobe i Mælkevejen.

Der dannes ikke længere kuglehobe som Messier 3 i Mælkevejen, da der ikke er nok brint.

© NASA/ESA

Messier 3 regnes for at være mellem 8 og 11,4 milliarder år gammel, og den består primært af meget gamle, røde stjerner.

Messier 3 befinder sig 33.900 lysår fra Jorden. Til sammenligning er Mælkevejen mindst 100.000 lysår i diameter.

Under mørke forhold uden for meget lysforurening kan du se hoben med det blotte øje, men brug håndkikkert, hvis du vil have detaljerne med.

STJERNEGUIDE

Kl. 23 befinder Messier 3 sig cirka 20 grader oppe mod øst.

©

Hvor og hvornår?

Kl. 23 i dagene omkring nymåne den 21. januar står Messier 3 cirka 20 grader over den østlige horisont lidt over den klare stjerne Arcturus. Senere bevæger den sig højere op og mod syd.

Synlighed

Kuglehoben ligger på grænsen af, hvad der er synligt med det blotte øje. Under mørke forhold vil du kunne se den, men ellers skal du bruge en håndkikkert, så vil den træde tydeligt frem.

Med et teleskop på 8” ser du individuelt definerede stjerner overalt i hoben – undtagen kernen. Den bliver først klar, hvis du bruger et instrument på 12” eller større.