Sjælden kuglehob stråler på himlen

Den er over otte milliarder år gammel, men den holder sig godt. Stjernehoben Messier 3' glitrende masse af stjerner er et af de smukkeste syn på nattehimlen.

Den er over otte milliarder år gammel, men den holder sig godt. Stjernehoben Messier 3' glitrende masse af stjerner er et af de smukkeste syn på nattehimlen.

NASA/ESA

OM STJERNEHOBEN

Lige nu viser en af de klareste stjernehobe i Mælkevejen sig på himlen, nemlig kuglehoben Messier 3.

Sammen med de øvrige kuglehobe blev den dannet i galaksernes ungdom, dengang der var store mængder brintgas til stede i universet. I takt med at brinten i Mælkevejen blev opbrugt, stoppede dannelsen af kuglehobene også.

Sidenhen har de fleste udviklet sig til flade spiralgalakser, og vi kender kun til omkring 250 kuglehobe i Mælkevejen.

Der dannes ikke længere kuglehobe som Messier 3 i Mælkevejen, da der ikke er nok brint.

© NASA/ESA

Messier 3 regnes for at være mellem 8 og 11,4 milliarder år gammel, og den består primært af meget gamle, røde stjerner.

Messier 3 befinder sig 33.900 lysår fra Jorden. Til sammenligning er Mælkevejen mindst 100.000 lysår i diameter.

Under mørke forhold uden for meget lysforurening kan du se hoben med det blotte øje, men brug håndkikkert, hvis du vil have detaljerne med.

STJERNEGUIDE

Messier 3 - kuglehob stråler på himlen

© Stellarium

Hvor og hvornår?

Den 14. april klokken 23 står Messier 3 omkring 50 grader over den øst-sydøstlige horisont lige over den klare stjerne Arcturus. Senere på natten drejer den mod syd og sydvest.

Synlighed

Kuglehoben ligger på grænsen af, hvad der er synligt med det blotte øje. Under mørke forhold vil du kunne se den, men ellers skal du bruge en håndkikkert, så vil den træde tydeligt frem.

Med et teleskop på 8” ser du individuelt definerede stjerner overalt i hoben – undtagen kernen. Den bliver først klar, hvis du bruger et instrument på 12” eller større.