Running Man Nebula closeup

Skyggen af en mand løber tur i de kosmiske tåger

STJERNEGUIDE: Lige nu har du chancen for at se stjernetågen, som ligner silhuetten en mand, der løber hen over nattehimlen.

OM STJERNETÅGEN RUNNING MAN NEBULA

Running Man Nebula – eller stjernetågen, der ligner en løbende mand – er også kendt under navnene NGC 1977 og Sh2-279.

Sammen med de to små tåger NGC 1973 og 1975 danner den en kompleks struktur med blå og røde tåger, som gennemskæres af mørke bånd af gas og støv.

Det er de mørke bånd, som tilsammen danner silhuetten af en mand, der løber en tur i de farvestrålende kosmiske tåger.

Alle tågerne er en del af det enorme Orion-kompleks, og de ligger lige over den store Oriontåge i toppen af Orions Sværd, der ses under de tre stærke bæltestjerner.

Running Man Nebula + Orions bælte

Running Man Nebula findes tæt på de tre markante bæltestjerner i konstellationen Orion.

Running Man Nebula befinder sig ca. 1600 lysår fra Jorden.

Sammen med resten af Orion-komplekset er det lige i nabolaget, nemlig i den samme galaksearm i Mælkevejen, som vi selv bor i – Orionarmen.

GUIDE TIL STJERNETÅGEN

Running man nebula stjernekort

Du kan finde Running Man Nebula i syd den 4. december.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG HVORNÅR?

Den 4. december er der nymåne, så i tiden efter er der ikke generende månelys. Det betyder gode muligheder for at se stjernetåger, især hvis du også kan undgå kunstigt lys i nærheden.

Klokken 1 den 4. december kulminerer Running Man Nebula i syd. Her når stjernetågen altså nattens højeste position på himlen – omkring 30 grader oppe over horisonten.

SYNLIGHED?

Den store Oriontåge er synlig med det blotte øje – et stykke under de tre markante bæltestjerner. Running Man Nebula, som du bedst finder i en kikkert, befinder sig lige over Oriontågen.