Shutterstock
Topbillede solformoerkelse

Solformørkelse 2022: Månen tager en bid af Solen

I dette efterår har du en sjælden chance for at nyde en solformørkelse på de nordlige breddegrader, når Månen glider ind foran Jorden og skygger for Solen, så tag et par solformørkelsesbriller på, og nyd dansen mellem Solen og Månen.

Om solformørkelsen

En mørk skygge, der langsomt bevæger sig ind over den blændende middagssol. Det er, hvad du kan se den 25. oktober, når hele Norden får udsigt til en sjælden solformørkelse – et fænomen, som opstår, fordi Månen skygger for Solen.

Solens diameter er godt nok ca. 400 gange større end Månens, men da Månen ligger næsten 400 gange tættere på Jorden, kan den under de rette forhold fuldstændig blokere Solens lys i en total solformørkelse. Men en solformørkelse kan også være delvis. Her glider Månen ind foran Solen i en lidt skæv vinkel, så Månen kun dækker en del af Solens skive. Dermed kommer Solen til at ligne en halvmåne, når formørkelsen når sit højdepunkt.

Solformørkelsen i oktober er en delvis formørkelse, men den dækker ca. halvdelen af Solen og er fuldt synlig i hele Nordeuropa. Det betyder, at du kan følge den fra det tidspunkt, hvor Månen rører Solen første gang, til Solens skive igen er fuld. Den næste solformørkelse i Nordeuropa sker den 29. marts 2025, men her snitter Månen kun Solen. En total solformørkelse indtræffer først i 2126.

Solen, maanen, jorden
©

Bag om fænomenet: Månen kaster to skygger

Den yderste del af Månens skygge giver en delvis formørkelse. Den inderste giver en total eller ringformet formørkelse.

Set fra den indre del af Månens skygge, umbraen, er solformørkelsen total. Er Månen for langt væk til at blokere hele solskiven, får vi i stedet en ringformet formørkelse.

Rundt om umbraen ligger en svagere skygge kaldet penumbraen. Set herfra vil Månen ikke glide helt ind foran Solen, og solformørkelsen er kun delvis.

Guide til solformørkelsen

Stjernekort solformoerkelse
©

Hvornår?

Set fra København varer solformørkelsen fra kl. 11.07 til kl. 13.16, og Solen er maksimalt dækket kl. 12.11. Længere vestpå i landet sker det hele nogle minutter tidligere.

Hvordan?

Når du ser formørkelsen, skal du bruge et par solformørkelses-briller, som blokerer Solens farlige ultraviolette stråler – ellers risikerer du, at dine øjne bliver alvorligt beskadiget.

Hvis du vil tage billeder, så anvend et solfilter foran telelinsen, og stil det manuelle fokus på uendelig afstand. Justér eksponeringen, så den lyse del af solskiven ikke brænder helt ud i hvidt.