ESA
Tjurjumov-Gerasimenko foto af kometen

Solsystemets badeand svømmer tæt forbi os

STJERNEGUIDE: Lige nu kan du finde Solsystemets mærkeligste komet på himlen. Den ligner en badeand og er den første komet, vi har landet en sonde på.

OM KOMETEN TJURJUMOV-GERASIMENKO

Kometen med navnet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko er kendt for sin mærkværdige form. Den ligner nærmest en badeand, og i november 2021 svømmer den usædvanlig tæt forbi os.

Kometen stammer fra Solsystemets dannelse for 4,6 milliarder år siden. Den har befundet sig i Kuiperbæltet uden for planeternes baner det meste af sin tid, men er på et tidspunkt blevet kastet ind i det indre Solsystem, hvor den nu kredser rundt.

Rosetta-sonden

Rumsonden Rosetta landsatte i 2014 et lille modul på overfladen af Tjurjumov-Gerasimenko.

© ESA

Den fire kilometer lange komet roterer om sig selv på 12,4 timer og om Solen på 6,45 år.

I 2014 var kometen målet for rumsonden Rosetta, som landsatte et lille landingsmodul på den – den første kontrollerede landing på en komet.

Rosetta tog over 100.000 billeder af kometen og kredsede tæt om den gennem to år, indtil rumsonden selv lod sig styrte ned på overfladen.

GUIDE TIL KOMETEN

Tjurjumov-Gerasimenko stjernekort

Klokken 1 kan du finde kometen i øst ca. 30 grader oppe på himlen.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG HVORNÅR?

Omkring klokken 1 kan du se kometen stik øst ca. en tredjedel oppe på himlen. I begyndelsen af november finder du den lidt under den klare stjerne Pollux i konstellationen Tvillingerne.

SYNLIGHED?

I år er kometen usædvanlig klar, og den er synlig i hele november og december. Med en håndkikkert kan du se selve kometen, og i et teleskop kan du også opleve noget af komethalen.

Den 4. november er der nymåne – og i tiden derefter et minimum af generende månelys. Hvis du også kan undgå kunstigt lys i nærheden, får du det optimale udsyn til kometen.