Shutterstock
Stjernehimmel

Stjernehimlen i februar 2021 - her er dit overblik

Mars, Andromedagalaksen og den enorme asteroide 18 Melpomene er alle synlige i februar, og der er endda endnu mere at se i årets anden måned. Få styr på stjernehimlen i februar 2021 her.

På den nordlige halvkugle varsler februar kulde og mørke. Derfor er måneden perfekt til at vende blikket mod stjernehimlen, der i 2021 byder på et væld af smukke, astronomiske oplevelser.

Brug vores guide til stjernehimlen i februar og kom godt igennem årets anden vintermåned.

Synlige planeter i februar 2021

Mars lyser op på himlen

Et af de letteste himmellegemer at spotte netop nu er den røde planet Mars. Planeten er blandt de klarest lysende objekter på stjernehimlen – på trods af at Mars og Jorden i øjeblikket er placeret forholdsvis langt fra hinanden i deres baner rundt om Solen.

Kun cirka en gang hvert andet år kommer Mars tæt på os – dvs. inden for en afstand af cirka 100 millioner kilometer – når Solen, Jorden og Mars står på lige linje. Men det sker ikke i år.

Mars er let at genkende på dens rødorange skær, som skyldes det rust-røde støv på overfladen og i planetens atmosfære.

Støvet er rødt, fordi Mars’ overflade indeholder relativt meget jernoxid, der også giver bl.a. rust og blod sin farve.

På Mars indeholder overfladen 18 procent jernoxid, mens tallet for Jorden er otte procent.

Planeten Mars

Den 18. februar 2021 omkring kl. 21.30 vil NASA’s rover Perseverance lande på Mars ifølge forskernes beregninger. Du kan dog ikke se roveren med et teleskop. Læs mere om roverens mission på: illvid.dk/Perseverance

© Shutterstock

Du kan let se Mars’ farve med det blotte øje eller en kikkert, men med et godt teleskop træder variationen i farven frem.

En stor del af planeten er fx dækket af mørke plamager, som er enorme sletter af størknet lava – rester af fortidens vulkanske aktivitet. Ved polerne ses også hvide områder, som primært består af vandis.

  • Hvor og hvornår: Den 18. februar 2021 kl. 21.30 står Mars cirka 30 grader over horisonten mod vest. Planeten ses tydeligt som en klar, rød plet lidt højere oppe på himlen end Månen.
  • Synlighed: En almindelig kikkert vil intensivere Mars’ farver – især hvis du sætter billedet lidt ud af fokus – så du virkelig kan se den røde planet.

Synlige stjernebilleder i februar 2021

Jordens rotation om egen akse og dets rejse rundt om Solen betyder, at de fleste stjerner og derfor stjernebilleder bevæger sig. Og derfor er der flere stjernebilleder, som vi kun kan se på bestemte tider af året.

Stjernehimlen i februar byder fx på:

  • Orion: Den letteste måde at finde stjernebilledet på er ved at lokalisere de tre lysende stjerner i Orions bælte. Du finder stjernebilledet i den sydøstlige retning.
  • Tvillingerne: Find Orion - Tvillingerne ligger skråt til venstre for stjernebilledet. Du kan også finde stjernebillede Lille hund, da Tvillingerne er syd for stjernebilledet.
  • Kusken: Du kan igen tage udgangspunkt i Orion, da stjernebilledet Kusken er lige ovenover.

I stjernebilledet Kusken indgår et smykkeskrin af flere hundrede funklende stjerner – de såkaldte åbne stjernehobe. Åbne stjernehobe er samlinger af op mod flere hundrede stjerner, der er dannet i den samme molekylære gassky. I februar har du ekstra gode chancer for at spotte tre af dem, da Kusken i denne måned står højt på himlen.

Stjernehobe i stjernebilledet Kusken

De tre stjernehobe indeholder omkring 660 foreløbigt identificerede stjerner.

© Eckhard Slawik/SPL

De stjernehobe du kan se er Messier 36, Messier 37 og Messier 38, der tilsammen danner en let buet linje hen over den store, regelmæssige femkant, som er Kusken.

  • Hvor og hvornår: Stjernebilledet Kusken ses tydeligt i dagene omkring den 11. februar, hvor månens lys ikke generer. Kl. 22 lyser Kuskens stjerne Capella kraftigt op cirka 65 grader over horisonten i vest-sydvestlig retning. Fang den i en kikkert, drej lidt ned og til venstre, så ser du de tre stjernehobe.
  • Synlighed: På grund af Kuskens høje placering på himlen kan du med fordel sidde i en stol, hvor du kan støtte albuerne på stolens armlæn eller på din krop, så billedet i kikkerten bliver roligt.

Synlige stjernebilleder hele året

Ud af de 88 officielle stjernebilleder er der også et par stykker, du kan se året rundt.

Det skyldes, at stjernerne i disse stjernebilleder er såkaldte cirkumpolare stjerner, hvilket betyder, at de enten er tæt på det nordlige eller det sydlige centrum for himmellegemernes bevægelse.

De stjernebilleder, du kan se på stjernehimlen i februar og resten af året er:

  • Cassiopeia - Stjernebilledet er let at finde, da det ligner bogstavet 'W'.
  • Cepheus - Stjernebilledet ligger ved siden af Cassiopeia og er tæt på Nordstjernen Polaris.
  • Lille Bjørn - Lille Bjørn indeholder Nordstjernen Polaris og ligner meget Karlsvognen - blot med et 'håndtag', der går op i stedet for ned.
  • Store Bjørn - Karlsvognen er en del af Store Bjørn, så hvis du finder det genkendelige stjernemønster, har du fundet stjernebilledet.
  • Dragen - Stjernebilledet ligger ved siden af Cepheus og under Lille Bjørn.

Særlige fænomener i februar 2021

Almindelig kikkert afslører gigantisk asteroide

En enorm asteroide, omkring 140 kilometer i diameter, kan netop nu ses på himlen med en almindelig håndkikkert.

Den store kosmiske sten, som har navnet 18 Melpomene, er i øjeblikket forholdsvis tæt på Jorden – kun 212 millioner kilometer væk – og står på lige linje med vores planet og Solen.

Disse forhold betyder, at asteroiden lyser ekstra kraftigt og dermed er lettere at se.

Asteroiden 18 Melpomene

18 Melpomene er blandt de største asteroider i Solsystemet.

© Shutterstock

18 Melpomene befinder sig mellem Mars og Jupiter i asteroidebæltet, som indeholder millioner af asteroider, hvoraf 99 procent er mindre end 18 Melpomene.

Dens omløbstid om Solen er 3,48 år. Navnet Melpomene stammer fra den græske muse for tragediedigtning, og tallet 18 refererer til, at objektet var den 18. asteroide, forskerne opdagede – det skete tilbage i 1852.

  • Hvor og hvornår: Den 2. februar er hele den side af asteroiden 18 Melpomene, som vender mod Jorden, oplyst af Solen. Derfor lyser den enorme sten kraftigt op på himlen sammenlignet med andre asteroider. Find et sted uden lysforurening, og kig mod syd-sydøst kl. 23. 18 Melpomene befinder sig cirka 40 grader over horisonten i nederste venstre hjørne af stjernebilledet Krebsen.
  • Synlighed: Asteroidens lysstyrke er høj for en asteroide, men lav sammenlignet med himlens stjerner. Du kan ikke se den med det blotte øje, men med en god håndkikkert bliver den synlig.

Andromedagalaksen træder frem i februar

I februar har du god mulighed for at se Mælkevejens nærmeste nabo, Andromedagalaksen.

Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra Jorden og er det suverænt fjerneste himmellegeme, du kan observere med det blotte øje.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke alene dobbelt så stor som vores galakse, Mælkevejen, men også den største galakse i Den Lokale Gruppe - den galaksehob, Mælkevejen også tilhører.

Andromedagalaksen

Mælkevejen og Andromedagalaksen vil kolliderer med hinanden om ca. fire milliarder år.

© Shutterstock

Hoben består af 30-40 galakser, det vil sige samlinger af stjerner, der er bundet sammen ved deres indbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et centralt, sort hul.

Galakserne Mælkevejen og Andromeda ligner hinanden, da de begge er såkaldte spiralgalakser og desuden er omgivet af en lysende ring – en halo – af kugleformede stjernehobe, der både i udseende og struktur minder om hinanden.

  • Hvor og hvornår: Hele februar finder du Andromedagalaksen 25-40 grader over den vest-nordvestlige horisont klokken 21. I løbet af aftenen og natten bevæger den sig nedad på himlen.
  • Synlighed: Uden teleskop kan du kun se galaksens centrale kerne, som består af millioner af tæt forbundne stjerner. Dens fulde udstrækning bliver først synlig med et stort teleskop. Vil du tage billeder af Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det skal have kamerabeslag og en motor, der følger himlens bevægelse.