OM STJERNERNES FARVER
Januars mørke vinternætter er en god anledning til at se på det lys, som stjerner udsender, da den nordlige halvkugle vender bort fra Solen, og nattens stjerner derfor står meget klarere.
Stjernernes farver afslører nemlig deres temperatur, idet de koldeste og ældste stjerner er rødlige, mens de varmeste, unge stjerner er blålige.
Det skyldes, at det blå lys er mere energirigt, end det røde lys, og jo varmere en stjerne er, jo mere af det blå lys vil den sende ud.
Måling af stjernernes temperatur er en af de bedste metoder til at indhente viden om stjernerne.
Ved at sammenholde temperaturen med stjernens samlede energiudstråling kan forskerne spore sig ind på, hvilken type stjerne der er tale om, og hvor langt den er nået i sit liv.

Du kan selv tage temperaturen
Ved første øjekast ser de hvide ud, men når du kigger bedre efter, finder du et bredt sprektrum af farver blandt stjernerne.
- Y-aksen: Stjernernes energiudstråling i forhold til Solens.
- X-aksen: Stjernernes overfladetemperatur (°C).
Når stjernernes temperatur og energiudstråling tegnes ind i et diagram, vil de fleste stjerner lægge sig på den såkaldte hovedserie – disse stjerner er i gang med at fusionere brint til helium og er derfor stadig midt i deres liv.
En gruppe stjerner, de såkaldte superkæmper, lægger øverst i diagrammet. Disse stjerner har opbrugt deres brint i kernen og vil ende som supernovaer. De lidt mindre såkaldte røde kæmper vil i sidste ende udsende en planetarisk tåge og dø som hvide dværge.
GUIDE: TO FARVERIGE STJERNER

SÅDAN GØR DU
HVOR OG HVORNÅR?
I januar har du hele natten frit udsyn til en række stjerner, der meget tydeligt illustrerer forskellen i stjernernes farver.
Klokken 6.00 er stjernerne Theta Coronae Borealis og Arcturus halvt oppe på himlen i sydøst.
Førstnævnte er 15.000 °C varm og blålig, mens Arcturus er 4000 °C varm og rødlig.
SYNLIGHED?
Sørg for at have frit udsyn, så du tydeligt kan se forskellen i stjernernes farver. Du bør derfor undgå overskyede dage og lysforurening fra byer og trafik.
Tag en håndkikkert, og sæt den en smule ud af fokus. De små, skarpe stjerner forvandler sig så til lidt større, diffuse lyspletter, og du kan tydeligere fornemme deres farver.