Chris Cook/NASA

Kig op: Gigantisk bogstav formørker stjernehimlen

En del af stjernehimlen er på vej til at gå i sort. Årsagen er et gigantisk sort bogstav bestående af støv og gas. Vi guider dig til at se det enestående fænomen.

Om stjernetågerne

Denne måned kan du opleve mørke stjernetåger, som er områder i rummet uden for Solsystemet, der består af forholdsvis tæt støv og gas.

Tågerne udsender intet lys, og vi kan derfor kun observere dem, fordi de blokerer lyset fra de bagvedliggende stjerner.

I de mørke tåger fødes der stjerner, og de indeholder derfor brint, helium og andre molekylære forbindelser, som stjerner består af. Typisk dannes de af resterne efter en supernova- eller hypernovaeksplosion.

Selvom områderne ser tomme ud, er de i virkeligheden de tætteste dele af gigantiske molekylære tåger, som består af tætpakkede støv- og gaspartikler. Støvpartiklerne er typisk under en mikrometer store, og i den størrelse blokerer visse af tågens partikler effektivt for det synlige lys.

Bag om fænomenet: Tågernes indhold bestemmer farven

Stjernetågernes indhold bestemmer, hvordan vi ser dem på Jorden. Der findes adskillige typer, men disse tre er blandt de mest udbredte.

© Shutterstock/merete obaek

Brintsky

Udsendes der et rødt skær, skyldes det en overvægt af brint i stjernetågen, hvis atomer udleder stråling, når de nedkøles.

© Shutterstock/Merete Obaek

Støvsky

Denne sky udsender intet lys selv, men forskellige støv- og gaspartikler reflekterer lyset fra de omkringliggende stjerner.

© Shutterstock/Merete Obaek

Tæt støvsky

Nogle stjernetåger er alt for tætte til, at lyset fra de omkringliggende stjerner kan trænge igennem. Disse står som sorte pletter på stjernehimlen.

Lige nu er de to mørke stjernetåger B142 og B143 synlige på himlen. De kaldes tilsammen for Barnards E-tåge.

Den første del af navnet er en hyldest til den amerikanske astronom Edward Emerson Barnard, som omkring år 1900 katalogiserede en række mørke stjernetåger, heriblandt B142 og B143. Den anden del kommer af, at tågerne sammen danner et E. Det store bogstav fylder lige så meget på himlen som to fuldmåner.

Guide til stjernetågerne

Stjernehimlen E-taagen
©

HVOR OG HVORNÅR?

Klokken et om natten i perioden omkring nymåne den 19. maj har du god mulighed for at se E-tågen. Her står den 20-30 grader over horisonten mod øst-sydøst.

SYNLIGHED?

Hvis du befinder dig et tilpas mørkt sted, vil stjernetågerne være synlige med en almindelig håndkikkert. Det kræver dog, at der er fuldstændig stjerneklar himmel.

Barnards E-tåge er omtrent dobbelt så bred som Månen på himlen, så et teleobjektiv på en lille motormontering vil gøre stjernetågerne synlige på fotos.