Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantisk bogstav træder frem på stjernehimlen

STJERNEGUIDE: Midt i november vil en del af stjernehimlen gå i sort. Det sker, fordi stjernetågerne B142 og B143 – også kaldet Barnards E-tåge – bliver synlige. Grundet tågernes tæthed slipper der intet lys igennem fra de bagvedliggende stjerner, og de fremstår derfor som en sort plet på himlen.

Chris Cook/NASA

Om stjernetågerne

Midt i november kan du opleve mørke stjernetåger, som er områder i rummet uden for Solsystemet, der består af forholdsvis tæt støv og gas.

Tågerne udsender intet lys, og vi kan derfor kun observere dem, fordi de blokerer lyset fra de bagvedliggende stjerner.

I de mørke tåger fødes der stjerner, og de indeholder derfor brint, helium og andre molekylære forbindelser, som stjerner består af. Typisk dannes de af resterne efter en supernova- eller hypernovaeksplosion.

Selvom områderne ser tomme ud, er de i virkeligheden de tætteste dele af gigantiske molekylære tåger, som består af tætpakkede støv- og gaspartikler. Støvpartiklerne er typisk under en mikrometer store, og i den størrelse blokerer visse tågens partikler effektivt for det synlige lys.

Bag om fænomenet: Tågernes indhold bestemmer farven

Stjernetågernes indhold bestemmer, hvordan vi ser dem på Jorden. Der findes adskillige typer, men disse tre er blandt de mest udbredte.

E-tågen befinder sig omkring 2000 lysår fra Jorden og hedder sådan på grund af det karakteristiske E, som de to tåger tilsammen udgør.

Tågen er opkaldt efter den amerikanske astronom Edward Emerson Barnard, som katalogiserede mange mørke stjernetåger omkring år 1900, heriblandt B142 og B143, som netop kan ses om aftenen midt i november.

Guide til stjernetågerne

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Omkring nymåne midt i november vandrer stjernetågerne fra omkring 35 graders højde sydvest og ned mod horisonten i vest (omkring stjernebilledet 'ørnen' - se sigtekornet). Stjernetågerne ses bedst først på aftenen.

  • SYNLIGHED?

    Hvis du befinder dig et tilpas mørkt sted, vil stjernetågerne være synlige med en almindelig håndkikkert. Det kræver dog, at der er fuldstændig stjerneklar himmel.

    Barnards E-tåge er omtrent dobbelt så bred som Månen på himlen, så et teleobjektiv på en lille motormontering vil gøre stjernetågerne synlige på fotos.

Læs også:

Stjernehimlen i januar
Stjernehimlen

Her er din guide til stjernehimlen i januar

12 minutter
Stjernebilledet Lille Hund på himlen
Stjernebilleder

Stjernebilledet Lille Hund har en døende stjerne

5 minutter
Stjerner

19. august: Gigantiske søjler af gas skaber nye stjerner

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul