Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tusinder af meteorer overmaler himlen

Kometen Swift-Tuttle er det største objekt, der regelmæssigt kommer tæt på Jorden. Og netop nu ramler vores planet direkte ind i de rester, som kometen har efterladt i vores omegn. Resultatet er årets måske mest spektakulære meteorregn, der topper natten mellem den 12. og 13. august.

Shutterstock

I de to kommende nætter lyser årets største meteorsværm, Perseiderne, nattehimlen op til et spektakulært stjerneshow.

Perseiderne har sit maksimum i midten af august, hvor resterne fra kometen Swift-Tuttle brænder op på nattehimlen, når de rammer Jordens atmosfære med omkring 200.000 km i timen.

Det er derfor nu, du skal invitere dig selv og dine nærmeste ud til en helt speciel oplevelse i det funklende mørke.

OM PERSEIDERNE

Kometen Swift-Tuttle slår vejen forbi det indre Solsystem, mellem Solen og Jupiter, hvert 133. år.

Vi får den ikke at se igen før år 2126 – men netop nu passerer Jorden igennem det spor af støv og småsten, som kometen har efterladt.

Swift-Tuttles efterladenskaber hænger som et permanent bånd på tværs af hele Solsystemet, og når Jorden hver sommer ramler ind i båndet, bliver støvet og småstenene forvandlet til et sandt festfyrværkeri på himlen.

De små kometstykker styrter ind i vores atmosfære og giver ophav til årets måske mest spektakulære regn af stjerneskud, Perseiderne.

Jorden krydser kometens bane

1 / 2
12

Kometer kredser om Solen ligesom planeter, men kometernes baner går på tværs af planeternes. Derfor rammer Jorden ofte ind i de rester, som kometerne efterlader i deres baner.

© Thomas Schou

Oplev 100 stjerneskud i timen

Perseiderne rammer Jordens atmosfære med en hastighed på 60 kilometer i sekundet. Det medfører en sammentrykning af luften foran dem, som opvarmes til over 1000 grader.

De høje temperaturer får meteorerne til at brænde op, og det er disse brændende partikler, vi ser som stjerneskud.

På en normal aften kan du typisk se 2-8 stjerneskud i timen, men når Perseiderne topper natten mellem den 12. og 13. august, kan du i nogle tilfælde se 100 stjerneskud i timen afhængigt af forholdene.

GUIDE TIL PERSEIDERNE

© Shutterstock

SÅDAN GØR DU

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Natten mellem den 12. og 13. august topper stjerneskudssværmen Perseiderne. Vent, til himlen er blevet rigtig mørk. Antallet af stjerneskud tager til i løbet af natten.

  • SYNLIGHED?

    Perseiderne ser ud til at udspringe fra et punkt på himlen i nordøstlig retning, men de vil optræde overalt på himlen. Månens kraftige lys vil desværre overstråle de svageste af stjerneskuddene.

    Hvis du vil tage billeder af stjerneskuddene, kan du anvende et stativ, en bred vidvinkel og en interval-udløser til kameraet, så det selv kan tage billeder, mens du nyder showet.

Læs også:

Stjerner

5. maj: Komet fylder himlen med funklende stjerneskud

2 minutter
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter
Stjerneskud på nattehimmel
Meteor

Her er din helt egen stjerneskuds-kalender

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul