Velplaceret asteroide byder sig til i september

STJERNEGUIDE: 11. september har du den optimale mulighed for at se asteroiden Pallas. Her er den både tættest på Jorden og findes højest på himlen.

STJERNEGUIDE: 11. september har du den optimale mulighed for at se asteroiden Pallas. Her er den både tættest på Jorden og findes højest på himlen.

NASA

OM PALLAS-ASTEROIDEN

Asteroiden Pallas er det tredjestørste objekt i asteroidebæltet og det andet, der blev opdaget, heraf det officielle navn “2 Pallas”.

Den tyske astronom Wilhelm Olbers fandt den 28. marts 1802 asteroiden, som fik navn efter den græske gudinde for visdom, Pallas Athena. Pallas er i opposition om aftenen den 11. september og når dermed sin højeste position på himlen, samtidig med at asteroiden befinder sig tættest på Jorden i en afstand af 321,9 millioner km.

Meteoritter af typen kulkondritter kan stamme fra sammenstød mellem Pallas og andre asteroider.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas er lidt over 500 km i diameter og består af stenarter, vi også finder i en sjælden type meteoritter kaldet kulkondritter.

De indeholder små kugler af materiale, som har samlet sig om det oprindelige stjernestøv, Solsystemet blev dannet af, herunder organiske aminosyrer og vandholdige mineraler.

GUIDE TIL PALLAS-ASTEROIDEN

Pallas kan ses mod syd i en højde af ca. 30 grader natten til den 12. september.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Sådan gør du:

Hvor og hvornår?

For at finde asteroiden Pallas skal du rette din håndkikkert eller dit teleskop i sydlig retning natten mellem den 11. og den 12. september.

Lige efter kl. 1 står den stik syd i en højde af omkring 30 grader over horisonten – lidt højere i de sydlige egne og lavere i de nordlige egne.

Synlighed?

Det er bedst, hvis du finder et mørkt sted uden ret meget kunstigt lys og med rimelig frit udsyn, gerne lidt højt i landskabet. Brug et kompas til at finde syd, eller find først Nordstjernen, og ret derefter blikket i den modsatte retning.