NASA

Enorm asteroide kigger op over horisonten

Januar 2023: Den gigantiske asteroide Pallas er over 500 km i diameter, og lige nu er den så tæt på Jorden, som den kan komme. Vi guider dig til at se det imponerende himmellegeme.

OM PALLAS-ASTEROIDEN

Asteroiden Pallas er det tredjestørste objekt i asteroidebæltet og det andet, der blev opdaget, heraf det officielle navn “2 Pallas”.

Den tyske astronom Wilhelm Olbers fandt den 28. marts 1802 asteroiden, som fik navn efter den græske gudinde for visdom, Pallas Athena.

Pallas er i opposition netop nu, hvilket betyder, at den står på linje med Jorden og Solen og er så tæt på os, som den kan komme i sin bane rundt om Solen – med en afstand til Jorden på kun cirka 210 millioner km.

Meteoritter af typen kulkondritter kan stamme fra sammenstød mellem Pallas og andre asteroider.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas er lidt over 500 km i diameter og består af stenarter, vi også finder i en sjælden type meteoritter kaldet kulkondritter.

De indeholder små kugler af materiale, som har samlet sig om det oprindelige stjernestøv, Solsystemet blev dannet af, herunder organiske aminosyrer og vandholdige mineraler.

GUIDE TIL PALLAS-ASTEROIDEN

Pallas kan ses lige ved horisonten mod syd ved midnat.

©

Sådan gør du:

Hvor og hvornår?

For at finde asteroiden Pallas skal du rette din håndkikkert eller dit teleskop i sydlig retning natten mellem den 15. og den 16. januar.

Omkring midnat står den stik syd, men kun lige akkurat over horisonten. Dine chancer for at se den er bedst i den sydlige ende af landet.

Synlighed?

Det er bedst, hvis du finder et mørkt sted uden ret meget kunstigt lys og med frit udsyn til horisonten, gerne lidt højt i landskabet. Brug et kompas til at finde syd, eller find først Nordstjernen, og ret derefter blikket i den modsatte retning.