En pulsar er resterne af en eksploderet stjerne, en såkaldt neutronstjerne, som roterer ufattelig hurtigt, mens den udsender radiobølger i meget forudsigelige intervaller – lidt som en puls.
Nu har forskere opdaget en særlig ekstrem egenskab hos en pulsar i midten af Krabbetågen, en stjernetåge omkring 6500 lysår fra Jorden. Pulsaren roterer ufattelige 30 gange i sekundet og er en af de kraftigst lysende på himlen. Nu har det vist sig, at pulsaren ud over radiobølger også udsender uhyre kraftige røntgenstråler.
Røntgenstråling blandet i radiobølgerne
Forskere fra forskningsinstitutionen RIKEN i Japan undersøgte pulsaren ved hjælp af røntgenteleskopet NICER, som befinder sig på Den Internationale Rumstation, ISS.
Astronomernes data viste, at pulsaren udsender tusindvis af ekstremt kraftige røntgenstråler, der forstærker radiobølgerne. Tilsammen giver det en kolossalt kraftig energiudladning i pulsarens regelmæssige intervaller.
Andre observationer viser, at der også sker en stigning i intensiteten for synligt lys i de samme intervaller. Det tyder på, at det er ukendte underliggende processer i stjernen, der intensiverer al elektromagnetisk stråling fra pulsaren.
Hvorfor det sker, forstår forskerne endnu ikke, men nærmere undersøgelser af strålingen kan måske afsløre den gådefulde pulsars hemmelighed.