CHIME
CHIME, teleskop, nat, måne

Teleskop finder bunker af sjældne signaler

For 15 år siden anede vi ikke, at de eksisterede. Nu viser observationer, at Jorden konstant bombarderes med mystiske glimt af radiostråling.

I 2007 så en fysikstuderende tilfældigt et ekstremt kraftigt radiosignal, som varede blot få millisekunder. Siden denne første opdagelse af et FRB – fast radio burst – har fænomenet været uhyre sjældent, og forskerne ved stadig ikke, hvad det er.

Men nu har et canadisk teleskop spottet 535 FRB’er på ét år, og det får astronomerne til at tro, at Jorden måske er under konstant bombardement af radioglimtene.

FRB, fast radio burst

Astronomerne ved endnu ikke, hvor de kraftige glimt af radiostråling stammer fra.

© Danielle Futselaar/artsource.nl

3 facts om fast radio bursts

Energi

Ét FRB udløser lige så meget energi, som Solen udsender på minutter eller dage.

Varighed

Radiosignalerne er ekstremt korte – omkring en tusindedel af et sekund.

Signalstyrke

På Jorden er strålingen lige så svag som strålingen fra en smartphone på Månen.

Teleskopet bag opdagelsen hedder Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment – eller bare CHIME – og er nærmest perfekt til at observere FRB’er.

De fleste andre radioteleskoper har et meget snævert synsfelt, og det kræver derfor stort held at se de hurtige glimt.

CHIME skanner derimod hele himlen for signaler og kan indsamle enorme mængder af data – ca. syv terabytes pr. sekund, eller hvad der svarer til fem procent af al trafik på internettet.

Opdagelsen af de mange glimt er i sig selv bemærkelsesværdig, men forskerne mener, det kun er toppen af isbjerget. Ud fra deres data har de konkluderet, at Jorden rammes af op imod 800 FRB’er i døgnet. Det svarer til et glimt hvert andet minut.

VIDEO: CHIME er skabt til at spotte radioglimt

På trods af de mange nye observationer ved astronomerne stadig ikke nøjagtig, hvad der udsender FRB’er.

En af de oprindelige teorier var, at glimtene stammer fra kollisioner mellem sorte huller og neutronstjerner, og den kan meget vel vise sig at være korrekt. I hvert fald har CHIME identificeret kilden til et glimt som værende neutronstjernen SGR 1935+2154 ca. 30.000 lysår væk.

Præcis hvorfor strålingen udsendes, og hvorfor nogle FRB’er tilsynelandende gentages med et fast interval, er stadig et uopklaret mysterium.