Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teleskoper

Observatorium kigger på stjerner om natten

Teleskoper afslører Universet

Teleskopet blev først opfundet omkring år 1600 i Holland. I 1609 blev konstruktionen forbedret af den italienske astronom Galileo Galilei, der brugte det til at observere astronomiske fænomener. Galileo Galilei var bl.a. den første til at spotte Venus’ faser, Saturns ringe og de fire største måner der kredser rundt om Jupiter med et teleskop. Teleskopet har siden da udviklet sig meget, og i dag bliver de brugt til at undersøge vores eget solsystem og lede efter exoplaneter længere ude i galaksen. Gå på opdagelse i vores artikler og find ud af, hvordan teleskoper spiller en kæmpe rolle i udforskningen af rummet.

Hubble teleskopet i aktion
© Shutterstock

Hubble-teleskopet blev sendt ud i 1990 og bliver stadig brugt den dag i dag. Teleskopet er navngivet efter astronomen Edwin Hubble, som især er kendt for at have formuleret Hubbles lov, der ud fra observationer af rummet påviser den konstante udvidelse af Universet.
Det er planen, at Hubble-teleskopet endeligt skal erstattes af et nyt teleskop i 2021. Det nye teleskop hedder Webb-teleskopet og er navngivet efter James E. Webb, der er tidligere direktør i NASA og bl.a. var med til at skabe Apollo-projektet. Webb-teleskopet er så kraftigt, at det bl.a. kan analysere atmosfæren på exoplaneter. Forskere håber derfor på, at Webb kan afsløre liv i fremmede verdener.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul