Teleskoper

Observatorium kigger på stjerner om natten

Teleskoper afslører Universet

Teleskopet blev først opfundet omkring år 1600 i Holland. I 1609 blev konstruktionen forbedret af den italienske astronom Galileo Galilei, der brugte det til at observere astronomiske fænomener. Galileo Galilei var bl.a. den første til at spotte Venus’ faser, Saturns ringe og de fire største måner der kredser rundt om Jupiter med et teleskop. Teleskopet har siden da udviklet sig meget, og i dag bliver de brugt til at undersøge vores eget solsystem og lede efter exoplaneter længere ude i galaksen. Gå på opdagelse i vores artikler og find ud af, hvordan teleskoper spiller en kæmpe rolle i udforskningen af rummet.

Hubble-teleskopet blev sendt ud i 1990 og bliver stadig brugt den dag i dag. Teleskopet er navngivet efter astronomen Edwin Hubble, som især er kendt for at have formuleret Hubbles lov, der ud fra observationer af rummet påviser den konstante udvidelse af Universet.
Det er planen, at Hubble-teleskopet endeligt skal erstattes af et nyt teleskop i 2021. Det nye teleskop hedder Webb-teleskopet og er navngivet efter James E. Webb, der er tidligere direktør i NASA og bl.a. var med til at skabe Apollo-projektet. Webb-teleskopet er så kraftigt, at det bl.a. kan analysere atmosfæren på exoplaneter. Forskere håber derfor på, at Webb kan afsløre liv i fremmede verdener.

Hubble teleskopet i aktion

© Shutterstock
Side 1 / 2