På bjergtoppen er nattehimlen krystalklar, og verdens største optiske teleskop, Gran Telescopio Canarias (GTC) på blot 10,4 m, lægger nye billeder i menneskehedens astronomiske fotoalbum. Med de billeder kan forskerne se, hvordan universet omkring os er bygget op, og det store teleskop indfanger konstant billeder af galakser, supernovaer og fjerne exoplaneter.
Ønsker forskerne at se fjerne planeter eller galakser i naturligt lys, skal de bruge optiske teleskoper. Og jo større spejldiameter, jo længere ud i universet kan forskerne se. Men det har en begrænsning, for optiske teleskoper er dyre, og GTC kostede næsten en mia. kr. og tog over syv år at konstruere. Det næststørste optiske teleskop af samme type på 9,2 m, Southern African Large Telescope, kostede blot 250 mio. kr.
Nu har astronomen David Kipping fra Columbia University måske fundet en løsning på problemet. Han har fremlagt en idé til et radikalt anderledes teleskop, Terrascope, med en optisk linse, der vil få selv de allerdyreste og -største idéer til at blegne: Ved at udnytte, hvordan lyset bøjer i Jordens atmosfære vil han lave hele Jorden om til én stor linse.
Teleskoper svulmer i størrelse
Siden 1980 har prisen for at konstruere et teleskop med et spejl bygget ud i ét stykke kunnet udregnes som diameteren opløftet til en potens af 2,5. Hvis man firedobler spejlets diameter, bliver prisen 32 gange højere. Det betyder, at et teleskop med en diameter på 100 meter koster ca. 35 mia. dollars.