Dynamikken mellem Solens og Jordens bevægelser skaber i alt fem lagrangepunkter. Tre af dem ligger på den linje, som går gennem centrum af både Solen og Jorden, mens de sidste to findes i Jordens bane, henholdsvis foran og bag vores klode.
Tilsvarende er der også fem lagrangepunkter i andre systemer, hvor to tunge objekter kredser om hinanden – fx Solen og Jupiter eller Jorden og Månen.
Teleskopet vender os ryggen
For Webbteleskopet er placeringen i L2 optimal. Teleskopet er udstyret med en stor, beskyttende solskærm, som vender ind mod både Jorden og Solen. Dermed kan teleskopet ved L2 hele tiden “vende ryggen til” den varmestråling, som kommer fra Solen og Jorden, og som ellers ville forstyrre de observationer, teleskopet foretager af fjernere himmellegemer.
Placeringen ved L2 er tidligere blevet udnyttet af satellitterne WMAP og Planck, som kortlagde universets baggrundsstråling.
På den anden side af Jorden, ved lagrangepunktet L1, har andre satellitter taget ophold. Her er der konstant udsyn til Solen, hvilket bl.a. har været en fordel for solobservatoriet SOHO.