Kæmpeteleskop skal jagte liv i nyt solsystem

Verdens største teleskop i rummet skal fra næste år afsøge svaret på et af menneskehedens ældste spørgsmål: Findes der liv andre steder end på Jorden?

James Webb-teleskopet skal blandt andet undersøge, om planeterne i Trappist 1-systemet har vand, methan og oxygen, da det kan give forskerne et billede af chancen for liv.

© Shutterstock

Den er 6200 kilo tung, dækket af guld og så skal den jagte svaret på et af menneskehedens største hovedbrud.

James Webb-teleskopet, der brager ud i atmosfæren til næste år, er blevet forskernes store håb for at afsøge planeterne i det nyfundne Trappist 1-system og dermed også potentialet for liv.

Det forklarer blandt andre Doug Hudgins, der forsker i exoplaneter ved NASA.

”Hvis de her planeter har atmosfærer, bliver James Webb-teleskopet nøglen til at afsløre deres hemmeligheder,”siger han.

Verdens største teleskop

Teleskopet er blevet til i et partnerskab mellem ESA, NASA og Canadian Space Agency og skal populært sagt afløse Hubble-teleskopet, der har været i kredsløb om Jorden siden 1990.

Med et spejl, der er tre gange større end Hubble’s, bliver det infrarøde teleskop verdens største i rummet, når den i oktober måned 2018 sendes mere end 1,5 millioner kilometer væk fra Jordens overflade.

Og det betyder også, at den kan give et unikt indblik i, om de syv nyfundne planeter har atmosfærer, og om de fx. indeholder vand eller oxygen, der kan indikere liv.

Atmosfære kan afsløre liv

For selvom tre af planeterne ligger i den beboelige zone, og forskerne allerede nu har et billede af deres masse, størrelse og omløbstider, er der stadig lang vej, før de kan udpeges som beboelige.

Der forklarer Maria Hjort, der forsker i exoplaneter ved Stellar Astrophysics Centre i Aarhus.

”Vi ved ikke, om nogle af planeterne fx. har en løbsk drivhuseffekt, som det er tilfældet på Venus,” siger hun.