Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kina kaster sig ind i jagten på sorte huller

Fra 2025 skal et nyt rumteleskop bringe Kina helt i front, når Universets tungeste objekter skal under luppen. Sandsynligvis kan det også løse gåden om, hvad neutronstjerner består af.

Nasa

Et nyt, ambitiøst ­projekt skal bringe Kina helt i front, når det gælder udforskning af ­universet.

Det nationale kinesiske center for rumforskning har netop offentliggjort planer om at opsende et rumteleskop, som skal studere himlen i røntgenbølgeområdet.

Teleskopet eXTP skal bl.a. ­opfange røntgenstrålingen fra neutronstjerner.

© Université de Genève

Teleskopet bliver en efterfølger til de to andre røntgenteleskoper, som er i kredsløb – NASA’s Chandra og ESA’s XMM-Newton, som begge blev sendt op i 1999.

Teleskop leder i vores nabolag

Deres primære opgave er at studere fænomener, som ligger langt ude i universet, heriblandt stjerne- og galakse­dannelse. I modsætning til dem vil kinesiske eXTP fokusere på objekter, som ligger tættere på os.

Fx skal ­teleskopet granske neutronstjerner og opklare, om de virkelig består af neutroner, eller om trykket er så højt, at også neutronerne er slået i stykker til deres mindre dele – kvarker.

Ekstrem fysik skal nærstuderes

Ifølge projektets leder, Lu Fangjun, er håbet også at finde og undersøge sorte huller – og meget gerne sorte huller, som smelter sammen.

Fælles for målsætningerne er at få indsigt i den fundamentale fysik, som ­bestemmer, hvordan stof ­opfører sig under ekstreme forhold, vi ikke kan genskabe her på Jorden.

Læs også:

Sorte huller

Forskere finder sort hul tæt på Jorden

3 minutter
Sorte huller

Sort hul opstod kort efter big bang

0 minutter
Teleskoper

Forsker vil forvandle Jorden til et kæmpeteleskop

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul