Stort teleskop – Arecibo – midt i den puertoricanske jungle

Møre kabler sender alienjæger i graven

Arecibo-teleskopet i Puerto Ricos jungle har jagtet liv i rummet siden 1963. Men nu sætter en katastrofal ulykke punktum for udforskningen.

Arecibo-teleskopet i Puerto Ricos jungle har jagtet liv i rummet siden 1963. Men nu sætter en katastrofal ulykke punktum for udforskningen.

Shutterstock

Placeret mellem bakkerne i Puerto Ricos jungle har Arecibo-teleskopets 305 meter brede tallerkenformede parabol skabt associationer til en anden verden – præcis som de fjerne planeter og ubeskrevne himmelfænomener, teleskopet har opdaget.

Men nu er det slut for verdens andetstørste radioteleskop.

Areciboteleskopet har fået revet et 30 meter langt hul efter et kabel er styrtet ned.

I august 2020 sprang et kabel og rev et 30 meter langt hul i teleskopets store parabol.

© University of Central Florida

I november knækkede et bærende kabel.

Skaderne viser sig nu at være så omfangsrige, at de ikke kan svare sig at udbedre, og det 57 år gamle radioteleskop vil i stedet blive revet ned.

Mest kendt er Arecibo måske for sin rolle som alienjæger indenfor den gren af videnskaben, der kaldes SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Teleskopet har bl.a. sendt information om den menneskelige DNA ud i universet, ligesom det har skannet vores galakse for radiobølger udsendt af fremmed livsformer.

Arecibos detektivarbejde sikrede bl.a. teleskopet en rolle i den oscarbelønnede film ’Contact’ fra 1997.

Ifølge planerne fortsætter arbejdet på Arecibo med nogle af observatoriets øvrige, men mindre kraftige instrumenter, fx LIDAR-faciliteter, der observerer Solens partikeludladninger og forstyrrelser i magnetosfæren.

Men de store videnskabelige milepæle ligger endegyldigt bag Arecibo, der i knap 60 år kunne se ud i rummet, som ingen andre teleskoper.

📡 Se 5 af Arecibos største bedrifter: