NASA, CSA, ESA

Se James Webb-teleskopets fantastiske portrætter af Jupiter

James Webb-teleskopet har igen bevist sit værd som kosmisk portrætfotograf. Se billederne her.

Polarlys, mægtige stormsystemer, måner og gigantiske støvringe.

NASA har offentliggjort nye billeder af Jupiter, der blev taget af James Webb Space Telescope (JWST) i juli, og det er billeder af den mest spektakulære slags.

Billederne er taget med et kamera, der opfanger infrarøde og nær-infrarøde og elektromagnetiske bølger, der strømmer ud fra himmellegemer i universet.

Ved at omkode bølgerne til farver, der falder indenfor det spektrum, vi kan se, kan NASA, CSA og ESA nu præsentere solsystemets største planet i sin pragt.

© NASA, CSA, ESA

På billedet ses Jupiters polarlys som orange, gult og grønt lys ved planetens nord- og sydpol. “Den Store Røde Plet”, et stormsystem, der er så stort, at det kunne dække hele Jorden, ses på billedet som en hvid plet, fordi skydækket reflekterer solens lysbølger.

© NASA, CSA, ESA

På billeder ovenfor kan man se Jupiters ringe samt månerne Amalthea og Adrastea (solsystemets anden- og tredjehurtigste måner efter Jupiters inderste måne, Metis).

Heidi Hammel, der forsker i observationer af vores solsystem, forklarer, at de hvide pletter og streger på billedet formentlig er toppen af skyer fra stormsystemer. De mørke bånd nord for Jupiters ækvator har mindre skydække og reflekterer derfor mindre lys.

Ringen, der kan anes på billedet, er støv fra månen Adrastea, der bevæger sig med 31,37 kilometer i sekundet. Ringens position bliver fastholdt af tyngden fra Adrastea.

De små hvide pletter i bunden af billedet viser lyset fra galakser, der stråler i billedet fjerne, fjerne baggrund.