Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Med den nye enhed kan forskere overvåge et langt større område af solens aktivitet i realtid.

© Shutterstock
Universet - Teleskoper

Superteleskop skal overvåge solstorme

I mere end et årti har amerikanske og tyske forskere arbejdet på et teleskop, der skal gøre det lettere at holde øje med faretruende solstorme, mens de udspiller sig.

Kraftfulde eksplosioner i Solens atmosfære, der sender langvarige lammelser i retning af vores kommunikationssystemer, flytrafik, satellitter og el-forsyning.

Det kan i værste fald blive konsekvensen, hvis flere såkaldte solstorme, eller soludbrud, forstyrrer Jordens magnetfelt i fremtiden.

Men takket en ny enhed til et af verdens bedste solteleskoper, bliver det nu lettere for forskere at holde et vågent øje med det faretruende rumvejr, mens det udspiller sig.

Kan få afgørende betydning

Teleskopet er placeret ved Big Bear Solar Observatory i Californien, og er netop blevet opgraderet i en grad, så det bliver muligt for forskerne at undersøge et tre gange så stort område af Solens aktivitet som før. Endda i realtid.

Og det kan få afgørende betydning i forhold til truslen fra solstorme i fremtiden, forklarer fysiker Philip Goode fra New Jersey Insitute of Technology.

”For at kunne forstå Solens fundamentale dynamikker, og solstormes oprindelse, har vi brug for at indsamle data fra så stort et område som muligt,” lyder det.

2000 billeder i sekundet

I mere end et årti har han arbejdet sammen med kolleger fra blandt andet Kiepenheuer Institute for Solar Physics i Tyskland på en ny enhed til teleskopet kaldet MCAO – multi-conjugate adaptive optics.

Enheden består af tre spejle, der dækker hver deres område af Jordens atmosfære, og en række ekstremt hurtige kameraer, der er i stand til at indfange og analysere intet mindre end 2000 billeder i sekundet.

Læs også:

Sygdomme

Unge og voksne bliver også ramt hårdt af coronavirus

5 minutter
Kultur

10 gode streamingoplevelser, du kan kalde undervisning

6 minutter
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul