Aladin Lite/2MASS
stjerne stephenson 2 18

Top 5: Hvilke stjerner er de største i universet?

Når jeg kigger op, ved jeg godt, at de klareste stjerner er tæt på Jorden. Men hvis alle de stjerner, astronomerne kender, regnes med, hvilke er så de allerstørste?

Stephenson 2-18

stjerne stephenson 2 18
© Aladin Lite/2MASS

2150 gange større end Solen

Rekordholderen befinder sig 20.000 lysår fra Jorden. Den røde superkæmpe undrer astronomerne, fordi dens størrelse strider mod gældende teorier for stjerners udvikling, hvor grænsen går ved ca. 1500 gange Solens radius. Hvis Stephenson 2-18 lå, hvor Solen ligger, ville den nå ud forbi Saturns bane.

UY Scuti

Stjerne uy scuti
© Aladin Lite/2MASS

1708 gange større end Solen

Den røde superkæmpe UY Scuti 9500 lysår fra Jorden en såkaldt variabel stjerne. Det betyder, at dens lysstyrke varierer rytmisk. Det samme gør dens størrelse, som derfor er svær at fastslå præcist.

V354 Cephei

stjerne v354 cephei

1520 gange større end Solen

Stjernen er en såkaldt irregulær variabel rød superkæmpe. Irregulær betyder, at strålingen varierer, men uden nogen fast rytme. Som andre kæmpestjerner er den kold – overfladetemperaturen er “kun” ca. 3225 grader.

VY Canis Majoris

Stjerne canis major
© Aladin Lite/2MASS

1420 gange større end Solen

En af de lysstærkeste stjerner, astronomerne kender, findes i stjernebilledet Store Hund. Stjernen blev opdaget i 1801, og lysstyrken ser ud til at være faldet siden.

KY Cygni

Stjerne ky cygni
© Erik Larsen

1420 gange større end Solen

KY Cygni 5000 lysår fra Jorden befinder sig i stjernebilledet Svanen. Den røde superkæmpe burde på grund af sin størrelse og stråling være synlig for det blotte øje, men støv eller gas absorberer stjernens lys, så vi ikke kan se det.