Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

map of dark matter
Universet

Hvad består Universet af?

Universet er tydeligvis fyldt med stjerner, planeter og gaståger. Men mange beregninger viser, at noget andet, som vi ikke kan se, nødvendigvis også må være til stede. Hvad er det?

Hvad ved vi?

Hvis man analyserer lys, der er udsendt fra fjerne galakser, viser det sig, at lyset på vej mod Jorden bliver afbøjet mere end forventet. Tyngdekraften fra de galakser, lyset passerer undervejs, er for lille til at redegøre for den målte afbøjning.

Derfor antager astronomerne, at der findes såkaldt mørkt stof, som leverer den manglende tyngdekraft. Ligeledes udvider universet sig stadig hurtigere, og det kræver en frastødende kraft, som er blevet døbt "mørk energi".

Det er muligt at omregne den energi, som må være til stede, til masse takket være Einsteins berømte ligning: E = mc2. Herved kan vi få et ret præcist bud på, hvor stor en del af universet der udgøres af mørkt stof og mørk energi. Men vi ved stadig ikke meget om, hvad disse komponenter er. Lyssvage objekter, neutrinoer og specielle partikler kaldet wimps har været foreslået som bud på mørkt stof.

Kan vi få et svar?

Hvad angår mørkt stof, leder forskerne i dag efter store og tunge partikler, der kan skabe den ekstra tyngdekraft. Der er gode erfaringer med at finde nye partikler i laboratoriet, så projektet har rimelige chancer for at lykkes.

Den mørke energi er sværere, og der er ingen reelle bud på, hvad den består af. Jagten kompliceres af, at det er svært at få gode målinger af, hvordan universets udvidelse accelererer.

Læs også:

Universet

Universets udvidelse er løbet løbsk

15 minutter
Big rip illustration
Universet

Universets gåde: Hvordan vil det hele slutte?

2 minutter
Universet

Hvordan er fordelingen af stof i universet?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul