Vind en stjernekikkert

Du kommer helt tæt på Månens overflade og kan stirre direkte ind i vores nabogalakser. Deltag i vores konkurrence og vind et astronomisk teleskop i den helt kraftige stjerneklasse.

Robson Hatsukami Morgan

Teleskopet kommer helt tæt på

Stjernekikkerten er meget lysstærk og forstørrer op til 400 gange – nok til at give dig et helt nyt indtryk af nattehimlen. Her er et par eksempler på, hvad du kan forvente.

Månens overflade står tydeligt frem:

Teleskopet serverer så at sige Månen på et sølvfad. Jordens trofaste følgesvend ligger ikke mere end 382.000 km væk og er lyst ekstremt godt op af Solen. Du vil kunne spotte detaljer som kraterkanter, lavasletter og skyggelandet mellem Månens mørke og lyse side.

© Shutterstock

Saturns ringe kommer til syne:

Hvis du vil lidt længere ud i Solsystemet, står Saturn og dens ringe flot frem i teleskopsøgeren. Ringene består af is, støv og småsten, og astronomerne studerer dem stadig ihærdigt for at finde ud af, præcist hvordan de er opstået. Selve Saturns gullige farve kommer fra ammoniak i atmosfæren.

© Wikimedia Commons/Jeff Barton

Oriontågen gløder rødgrønt:

Mere end 1000 lysår væk toner en af Mælkevejens store stjernefabrikker, Oriontågen, frem. Du kommer så tæt på de nydannede og meget varme, stjerner midt i tågen, at du kan fornemme, hvordan de pumper energi i form af ultraviolet lys ind i de omkringliggende gasarter. Det er det, der får hele området til at gløde i rød-grønne nuancer.

© CC

Andromedagalaksen lyser op:

Mælkevejen er ingen begrænsning for Bresser-teleskopet, der også giver et flot udsyn til vores nabogalakse 2,3 mio. lysår væk. Andromedagalaksen ligger så langt herfra, at lyset fra dens stjerner tager omkring to millioner år om at nå os på Jorden.

© Shutterstock

Læs også:

Stjerner

Mørkt stof fundet i Mælkevejen

1 minut
Om Illustreret Videnskab

OM ILLUSTRERET VIDENSKAB

1 minut
Mars

Illustreret Videnskab drager til Mars

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!