NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)
Eventuell vy på en planet

Webb-rumteleskopet: Første "billede" af stjernen i beboeligt solsystem

Ud fra offentligt tilgængelige rådata fra Webb-rumteleskopet har en amatør-astronom tilsyneladende konstrueret det første "billede" af stjernen i planetsystemet TRAPPIST-1 – et af de bedste bud på liv i rummet.

Det ligner noget fra et 80’er-computerspil. Et grynet og pixeleret billede hvor hvide, orange, sorte og gule farver blander sig sammen.

Men det kan være et banebrydende fremskridt for astronomien.

Det forestiller nemlig tilsyneladende stjernen TRAPPIST-1 fra planetsystemet af samme navn, som kun befinder sig 40 lysår fra Jorden.

Det er en bruger på det sociale medie Reddit, med brugernavnet arizonaskies2022, som påstår at have konstrueret billedet af TRAPPIST-1 ud fra offentligt tilgængelige data fra James Webb-rumteleskopet. Samme bruger har også uploadet et såkaldt spektrum af lyset fra stjernen.

"Begge billeder er fra offentlige rådatafiler, jeg fandt og downloadede fra MAST-hjemmesiden," forklarer arizonaskies2022 i en tråd for Webb-rumteleskopet på Reddit.

trappist-1 billede data james webb

Det er en bruger på det sociale medie Reddit, med navnet arizonaskies2022, som har behandlet rådata fra NIRISS-måleinstrumentet på James Webb-rumteleskopet, for at skabe dette billede af exoplanet-værtsstjernen TRAPPIST-1.

© arizonaskies2022/Reddit

"Jeg lavede minimal behandling, og ingen af billederne er beskåret bare lidt stræk og farve."

Farver afslører kemi

Selvom det er bemærkelsesværdigt, hvis de grynede pixels sammensat af reddit-brugeren virkelig er et billede af TRAPPIST-1, er det spektrum-billedet, der kan vise sig at gemme på den største opdagelse.

Forskere er stadig ved at undersøge de offentliggjorte data fra Webb-rumteleskopet, især fordi der i observationerne, som reddit-brugeren har gjort brug af, er tegn på, at en af de syv planeter i planetsystemet, TRAPPIST-1b, måske passerer ind foran stjernen.

Det er særlig interessant, fordi stjernelys, som er passeret igennem en planets atmosfære kan rumme vigtig viden om sandsynligheden for liv på planeten.

I et spektrum er lys eller stråling opdelt i farver alt efter bølgelængde. Fordi hvert kemisk element udstråler og absorberer forskellige bølgelængder af lys, så kan forskere bruge lysspektret til at afgøre, om der fx findes CO2 i atmosfæren på en planet.

trappist-1 spektrum molekyler

Dette spektrum, skabt ud af rådata fra Webb-rumteleskopet, kan indeholde viden om atmosfæren på en af TRAPPIST-1's planeter.

© arizonaskies2022/Reddit

Med spektret uploadet på reddit er håbet altså, at TRAPPIST-1b kan måles og analyseres.

Planeten er på størrelse med Jorden.

Den kredser for tæt på planetsystemets røde dværg til, at der kan være chance for liv på overfladen.

Men data om planetens atmosfære vil være et kolossalt skridt fremad for exoplanetvidenskaben.

En talsperson fra det amerikanske rumdatacenter, Space Telescope Science Institute (STSI), har bekræftet, at billederne ser ud, som forskerne forventede.

Alle kan være med

Det er Webb-rumteleskopets NIRISS (Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph) instrument, som observerede TRAPPIST-1.

Space Telescope Science Institute (STSI) administrerer herefter al data fra rumteleskopet, og sender dem videre til forskere tilknyttet Webb-rumteleskopet, som har eksklusiv adgang i et par måneder.

Derefter er de fleste rådata åbne for offentligheden.

Med de rigtige computerprogrammer og den rette viden kan alle omdanne disse data til billeder eller spektre.

trappist-1 solsystemer jorden

Trappist-1's syv planeter er så tætte på hinanden og deres sol, som er en lille, kølig, rød dværgstjerne, at de vil kunne passe ind i det inderste af vores eget solsystem. Planeterne e, f og g er placeret inden for TRAPPIST-1s beboelige zone.

© NASA/JPL

TRAPPIST-1

Planetsystem, der blev opdaget i 2016, og som befinder sig 40 lysår fra Jorden.

Systemet menes at være 7 milliarder år gammelt og har en lille, kølig rød dværgstjerne i centrum. Rundt om den kredser syv planeter på størrelse med Jorden, hvoraf tre befinder sig i den beboelige zone.

Planeterne er så tætte på hinanden, at man kan se de andre med det blotte øje, hvis man står på en af dem.

Flere af planeterne viser tegn på vand og derved mulighed for liv.

STSI er så interesseret i at få almindelige borgere med i projektet, at de afholder webinarer og kurser, hvor alle kan lære at bearbejde Webb-rumteleskop-data.

Det kan være en god idé at gøre sig klar, for det er allerede varslet, at nye data er på vej om TRAPPIST-1.